Work-shop i elddans i Järnboås. Foto: Malin Gotlin/SVT

Kommer man från Samoa träffas man i Järnboås

Publicerad

Några är från Sundsvall, andra från Halmstad, Stockholm och en rad andra platser i Sverige. Men just den här helgen är de samlade i bygdegården i den lilla orten Järnboås, norr om Nora. Den gemensamma nämnaren är att alla har anknytning till Ö-nationen Samoa.

Tält och husvagnar står utspridda runt bygdegården, för alla får inte plats att bo inne i husen. Varje sommar sedan 2013 har träffarna hållits (med undantag för 2020). De senaste fyra gångerna har man varit i Järnboås.

– Det är inte lätt att hitta hit första gången, men här finns allt; bad, boende och stora gräsytor för barnen att leka på, säger Lucy Larsson som samordnar träffen.

Få från Samoa i Sverige

Hon flyttade till Sverige tack vare kärleken, något hon delar med många andra på träffen. De är drygt 60 barn och vuxna som salmats den här helgen – det är få personer från Samoa som bor i Sverige. Lucy tror att hon nått alla med en inbjudan.

– Jag tror att alla vet, vi sprider det genom sociala medier, men om du ser det här och är från Samoa och inte fått en inbjudan så är du välkommen, säger hon med ett stort leende.

Återhämtning

Även om de bara ses en gång per år så är träffen viktig för återhämtning, utbyte av erfarenheter och gemensam glädje av att dela mat och kultur.

– Det vi gör här är ett sätt att upprätthålla våra egna identiteter och vår samhörighet. Det hjälper oss att integrera oss i samhället.

Starta klippet för att se en del av den traditionella elddansen, Ailao afi , samt höra både barn och Lucy berätta mer om träffen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.