Buss i Örebro. Foto: SVT

Samtliga busskortmaskiner i länet byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Busskort och maskiner som slits sönder. Så ser situationen ut idag för många busspendlare runtom i Örebro län. Men snart kommer busskortmaskinerna att ersättas med ett bättre system.

Ärendet om att förnya och uppdatera busskortmaskinerna har varit uppe på agendan i ett helt decennium. För tio år sedan gjorde ett flertal regionala kollektivtrafikmyndigheter, däribland Länstrafiken Örebro och Västmanlands lokaltrafik, en gemensam upphandling av ett nytt system som introducerades från ett tyskt bolag.

De senaste åren har det nya biljett-och betalsystemet införts i etapper i olika län, med start i Värmland. Sist på listan står Örebro och den 30e oktober är det dags. 300 enheter, på bussar, perronger och i butiker, kommer att bytas ut.

Stora problem senaste halvåret

– Dagens system innebär att du måste köra in kortet i en läsare, där magnetremsan registreras. Därefter skickas kortet ut. Problemet är att både korten och maskinerna slits, säger Tony Lundberg, chef på Länstrafiken i Örebro.

Han tillägger att det varit stora problem det senaste halvåret.

– Maskinerna förstör kort istället för att läsa dem , säger han.

Magnetremsor i kort är något som är på väg att försvinna. Systemet som nu ska införas bygger istället på att korten har chip i sig som helt enkelt hålls framför läsaren vid påstigning av bussen.

Kan tankas hemifrån

– Det finns mycket positivt med det här. Slitage undviks och det går fortare, vilket i sin tur förkortar resan, säger Tony Lundberg.

I nuläget kan korten bara köpas och förlängas på bussen eller i butiker. Men med det nya systemet kan det även skötas via datorn hemifrån.

– Man kommer kunna ladda på sitt kort samtidigt som man betalar sina räkningar, säger Tony Lundberg.

Arbetet med att byta ut maskinerna påbörjas under torsdagskvällen den 30e oktober vecka 44. Från och med fredagen kommer bussar rulla ut med ett nytt system. Jobbet kommer pågå hela helgen.

Vad händer om man har ett gammalt kort och det kommer en buss med en ny maskin?

– Vi kommer att gå ut och informera på vår hemsida i förväg om hur man ska göra. Ett tips är att i nuläget inte tanka på sitt kort så att det löper ut efter vecka 44. Då undviker kunderna obehaget med att byta fram och tillbaka, säger Tony Lundberg.

Alla som har ett gammalt kort med ett värde kommer att ersättas, genom att få tillbaka det på ett nytt kort. 

Bytet gäller bara vanliga bussar. Färdtjänst och sjukrese-bussar har vare sig det gamla eller nya systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.