Enligt statistiken har ökningen stigit under flera år och har alltså från förra året ökat med 20 procent. Det är mer än landet i snitt där saneringarna ökat med 14 procent. Sammanlagt 14 375 saneringar av vägglöss har gjorts runt om i landet i år.
Sara Sonesson jobbar på Anticimex i Örebro och enligt henne är det många som ringer in och rådfrågar för att de misstänker vägglöss.
– Många är mer medvetna nu och oroligheten ökar. Vi åker ut och inspekterar om det finns misstanke men det är ju inte alltid det faktiskt är vägglöss, säger Sara Sonesson.
Nya metoder
Metoderna för att sanera för vägglöss har utvecklats mycket senaste tiden. En del av det är ett slags kiselpulver som läggs vid alla golvfästen. Om vägglössen kryper genom de skär de sig och dör. För att locka fram dem till detta öde måste alltså den boende befinna sig i bostaden både under och efter saneringen för att alla vägglöss ska kunna gå i fällan.
Fripassagerare hem från resan
Det är när svenskarna kommer hem från utlandsresor som risken för att få med sig vägglöss till bostaden är störst.
– Vem som helst kan drabbas nu för tiden, säger Sara Sonesson.
Särskilt under julledigheten är det många som sätter sig på flyget och sedan kan vägglössen ha transporterat sig i packningen på vägen tillbaka.
Svåra att bli av med
Lusen kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande. Under nattens mörka timmar kommer vägglössen fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. I brist på föda kan en vägglus gå i dvala i upp till ett år.
– En vägglus kan gå mellan en och två månader utan att behöva äta. Tvättar man i för låga grader kan de istället gå i dvala. Men följer man våra instruktioner så ska man bli av med dem till 99 procents säkerhet så att man inte behöver sanera igen.
Tips för att undvika vägglöss
När du är ute och reser
- Titta under sängen och kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
- Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
- Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.
När du kommer hem från resan
- Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
- Föremål kan även värmebehandlas i torkskåp i väl förslutna plastpåsar i 60 grader under minst en timme.
- Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.
Källa: Anticimex