I dag började de nyanställda sina jobb på Öbo. Foto: Privat

Sänkta språkkrav när nyanlända får jobb

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt tar det sju år för en nyanländ person att komma in på arbetsmarknaden. Då ska man kunna det svenska språket. Nu vill bostadsbolaget Örebrobostäder vända på det och visa att svenska språket inte är grundläggande för att få ett jobb.

Fem personer med bakgrund i andra länder började i dag en 11-månaders anställning hos Örebrobostäder. Bostadsbolaget har hittat alternativa sätt att förmedla kunskapen på via metodbeskrivningar i form av bilder och att handledaren själv är tvåspråkig.

– Innan de började det här projektet pluggade de svenska i sex veckor. Förhoppningen nu är att de ska få en utbildning i lokalvård när det jobbar hos oss, säger gruppchefen Asim Krak.

Behöver inte kunna svenska

Varför gör ni det här initiativet?

– Vi behöver hjälpa de som kommer hit till Sverige och vi hoppas att de här personerna ska bli attraktiva på arbetsmarknaden.

Att behärska det svenska språket har inte varit ett krav.

– I det här fallet har vi tänkt annorlunda, vi vill verkligen hjälpa de som är nya på arbetsmarknaden och därför har vi inte ha svenska som ett krav. En arbetsledare kommer att finnas med och stötta, förklarar Asim Krak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.