Sara Sehrman från Örebro utbildar sig till stödpedagog Foto: Johannes Weckström /SVT

Sara såg möjligheten att komma vidare

Publicerad

Trots att det är många av utbildningarna i Yrkeshögskolans regi som har problem med att fylla sina platser så finns undantag. Undersköterskan Sara fick vänta ett halvår innan hon fick plats på en utbildning på en annan ort än den hon först sökte.

Sara Sehrman är utbildad psykiatriundersköterska och läser just nu halvtid på distans på en yrkeshögskoleutbildning i Sollentuna för att bli stödpedagog. Hon har ett år kvar på utbildningen och kan tack vare oregelbundna arbetstider kombinera studier med arbete.

– Jag går yrkeshögskola för att jag vill snäppa upp mig lite inom mitt yrke, känna att jag har lite mera inflytande på brukararbetet, kunna vara en länk mellan dem som arbetar på golvet och chefen och även kunna få jobba i olika resursteam.

Högt söktryck

Det gör hon samtidigt som hon arbetar heltid i vården med region Örebro som arbetsgivare. Hon åker till Stockholm en dag i månaden för utbildningsträffar.

När du sökte, märkte du att det är ett tryck på de här utbildningarna?

– Ja det var det. Jag kom inte in första året., utan jag fick söka om ett halvår senare till ett helt annat ställe för det var fullt. Det var jättemånga som ansökte.

Vad betyder det för dig att den här möjligheten finns?

– Det betyder jättemycket, tänker jag. Så att man inte står och stampar på samma ställe på sitt arbete och det kan kännas tråkigt och man byter mellan flera jobb. Nu har man möjligheten att komma vidare och visa vad man går för, säger Sara Sehrman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.