Foto: Jessica Gow / TT

Satt oskyldig i fängelse – kräver rekordskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den 66-årige västeråsaren släpptes i april ur fängelset efter tio år bakom galler – oskyldigt dömd för att ha tortyrvåldtagit sin dotter. Nu kräver han ett rekordskadestånd.

Det hittills högsta skadeståndet som betalats ut i Sverige är 10,2 miljoner kronor. Det gick till Joy Rahman som tillbringade åtta år i fängelse för ett mord han aldrig begått. Den våldtäktsdömde västeråsaren, som i våras släpptes efter en friande dom i Svea hovrätt, kräver nu 19 miljoner. Enligt mannens advokat är det ett sammantaget belopp bestående av förlorad arbetsinkomst, förlorade pensionspoäng och kränkning. 15 miljoner kronor beräknar de att kränkningen är värd.

– Det har han rätt till enligt gällande svensk lag, säger mannens advokat Thomas Olsson. Det är en kränkning att förlora så många år av sitt liv.

66-åringen dömdes 2002 i tingsrätten för att ha våldtagit sin dotter brutalt hundratals gånger under sju års tid och bland annat skurit henne i underlivet med rakblad.

Dottern ska vid tiden för övergreppen varit mellan 9 och 16 år. 2003 fastställde Svea hovrätt den fällande domen, men skärpte straffet till 14 års fängelse. Under rättegångarna hävdade den åtalade 66-åringen och hans advokat att dotterns anklagelser grundade sig i falska minnen som skulle ha kommit fram under terapisamtal.

Men när dottern ett par år senare påstod att hon våldtagits av ett pedofilnätverk i Västerås, där några av medlemmarna ska ha varit namngivna poliser och företagsledare, började polisens utredare ana oråd.

66-åringen beviljades resning av Högsta domstolen i maj 2013 – ungefär ett år efter att han frigivits villkorligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer