Joakim Stymne generaldirektör SCB Foto: Anders Nord / SVT

SCB–chef tror på Örebro

Publicerad

Regeringen beslutade i fjol att delar av Statistiska centralbyråns verksamhet skulle flyttas från Stockholm till Örebro. Efter sommaren ska allt vara klart och det är den nytillträdde generaldirektören Joakim Stymne som genomför beslutet.

Joakim tillträdde sin tjänst som generaldirektör för Statistiska centralbyrån i slutet av förra året och tycker det är ett spännande uppdrag som han har fått. Han basar över 1.200 anställda, 500 i Stockholm och 700 i Örebro. Tidigare har Joakim jobbat på statens regeringskansli men kommer nu närmast från statens tjänstepensioner där han var chef. Som generaldirektör tror han att flytten kommer ha stor betydelse för Örebro.

– Det här beslutet om omlokalisering, som regeringen tog, bekräftar den väldigt starka ställning och roll som SCB har i Örebro. Örebro är ett ställe där det finns bra förutsättningar för kompetensförsörjning. Vi har ett bra universitet här och vi har flyttat hit ledningsfunktioner, koncentrerat IT hit och lite annat som jag tror ytterligare bekräftar den starka ställning som SCB har här, säger Joakim Stymne.

Bra statistik – viktig samhällsfunktion

Joakim tycker att bra statistik är en viktig samhällsfunktion. Inte minst i en värld när det finns en ökande osäkerhet kring vem man kan lita på och vilka uppgifter man kan lita på. Därför är det viktigt att värna det starka förtroendet som SCB har på statistikområdet.

Få följer med

Efter sommaren ska utlokaliseringen vara genomförd. All personal i Stockholm som berörs av flytten har haft möjlighet att följa med till Örebro men det är inte så många som har tackat ja.

– Det har blivit en del nyanställningar i Örebro och en del har gått vidare till tjänster i Stockholm men det finns också de som har lämnat SCB, säger Joakim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.