SD stödjer en minskning av vargstammen

Publicerad

Nästa vecka tas beslut om regeringens rovdjursproposition.

Sverigedemokraterna har beslutat stödja regeringens rovdjursproposition när riksdagen fattar beslut i nästa vecka. Det uppger Jakt och Jägare som intervjuat SD-ledamoten Josef Fransson.

I propositionen som las fram i september föreslogs nya nivåer för rovdjursstammarna. För vargen föreslås 170-270 individer. Det kan jämföras med den nuvarande stammen på cirka 400 djur, varav ca 40 stycken finns i Örebro län, enligt länsstyrelsen.

– Det här är tragiskt. Hela propositionen är kortsiktig. Forskning visar att vi måste ha fler individer för att ha en livskraftig stam både när det gäller varg men också till exempel kungsörnen, säger Kajsa Grebäck, Naturskyddsföreningen Örebro län.

Men alla tycker inte att det här är negativt.

– Det var väntat att Sverigedemokraterna skulle rösta med regeringen. Vi har stora problem och kostnader. De som bor på landsbygden får betala priset för att vi har en vargstam, så det är klart att det är positivt att den reduceras, säger Gunnar Glöersen rovdjursansvarig på Jägarförbundet.

”Hoppas  på EU”

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är i sina motioner kritiska till de nya nivåerna. Men med Sverigedemokraterna på sin sida får regeringen majoritet i riksdagen.

– Det är bara att hoppas på att EU sätter stopp, säger Kajsa Grebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet