Gustav Kasselstrand, ordförande SDU Foto: TT Bild

SDU hotar konferensanläggning med stämning

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokratisk Ungdom bokade in sig på Ånnaboda för nationaldagsfirande var det inga problem. Men tre veckor senare fick ungdomsförbundet veta att Ånnaboda avbokat.

Enligt Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) hade konferensanläggningen bokats för 70 personer utan problem. En bokningsbekräftelse ska också ha skickats ut den 16 april där ungdomsförbundet välkomnades.

Men den 11 maj ska Ånnaboda plötsligt ha meddelat att de avbokat SDU. Trots samtal med företrädare för Branäsgruppen som äger anläggningen ska SDU inte ha fått någon förklaring till varför. SDU:s ordförande drar istället sina egna slutsatser.

– Det är uppenbart att det är politiska motiv bakom avtalsbrottet, kommenterar SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Skulle aldrig sagt ja

VD:n för Branäsgruppen, Ånnabodas ägare, Anders Källström beklagar att SDU fick klartecken för sin bokning.

– Vi skulle aldrig sagt ja från början, förklarar han, det var ett misstag. Naturligtvis blev man besviken på SDU när avbokningen kom så sent men de har fått en förlklaring.

Enligt Anders Källström är man mån om allas lika värde inom koncernen och upplägget som SDU hade planerat kändes inte bra.

– De skulle ha både fackeltåg och brasa och det hela kändes som en manifestation, det ställer vi inte upp på, menar Anders Källström. Dessutom är vi ett privat företag så det kan vi bestämma själva.

Hotar med stämning

Nu har SDU fått boka om hela nationaldagsfirandet till ett annat ställe, med kraftigt ökad kostnad som följd. Mellanskillnaden är 14 848 kronor. En kostnad som ungdomsförbundet nu kräver Ånnaboda på. Annars hotar SDU med stämning för avtalsbrottet.

Hur Ånnaboda ställer sig till det är ännu inte klart.

– Det vill jag inte kommentera i media säger Anders Källström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer