Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från nationaldagen, den 6 juni, visas utställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt” på Örebro slott. I ett av utställningsrummen går det bland att se den forne kungens känsloutbrott. Se mer i klippet ovan. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Se Gustav Vasas känsloutbrott på slottet: ”eldigt röd när han är riktigt förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung av Sverige. Med anledning av det kommer jubileumsutställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt” att visas på Örebro slott under hela sommaren med start på nationaldagen den 6 juni.

– Utställningen togs fram för att först invigas på Kalmar slott i samband med jubileet utav att Gustav Vasa klev i land där. Sedan har utställningen vandrat runt till ett par olika platser. I år har vi fått den hit till Örebro slott, vilket vi är väldigt glada över eftersom det i år är exakt 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung, säger Johanna Bjelkengren, som arbetar med slottets publika verksamhet.

Utställningen visas på Örebro slott med start på nationaldagen. Det var för övrigt på just den här dagen, den 6 juni 1523, som Gustav Vasa valdes till kung.

Utställningen pågår sedan fram till mitten av september.

I klippet kan du se Gustav Vasas känsloutbrott på slottet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.