Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från skogen och hör ”väder-Tora” förklara väderfenomenet som drabbade Ekeby. Foto: Jenny Eidholm/privat

Se hur väderfenomenet slet sönder skogen i Ekeby: ”Helt skruvat”

Publicerad

Måndagens oväder kom med extra stor kraft till Ekeby i Kumla kommun. Från fönstret på sin villa hörde Jenny Eidholm hur det small i skogen och på några minuter hade ett stort antal fullvuxna träd rasat – bland annat över hennes gärdsgård och studsmatta.

– Det är ett as till träd, jag vet inte ens hur långt det är. Man förstår inte att naturen kan göra så här, säger hon.

Händelseförloppet varade i bara några minuter och när de kraftiga vindarna hade lagt sig vågade sig Jenny Eidholm ut på tomten och såg förödelsen i det angränsande skogspartiet.

– Det är ett tiotal fullstora träd med rotvältor som lämnat stora gropar i marken. När kommunen var här idag stod de och bara gapade.

Under dagen har stigarna som leder in i skogspartiet spärrats av. En del träd föll inte helt utan står fortfarande och lutar.

– Det räcker nog med en liten vindpust för att de ska ramla och i vanliga fall är det barn som är och leker i skogen, säger Jenny Eidholm.

Förutom gärdsgården och studsmattan blev det ingen skada på egendom, ingen människa skadades heller.

– Det har gått bra och jag tackar gud för att inga människor eller djur var i skogen.

Tromb eller fallvindar

Enligt SMHI, som sett bilderna från Ekeby, låter det som att en tromb eller så kallade fallvindar slagit till i Ekeby. Men med tanke på att de flesta träd ser ut att ha fallit i samma riktning tror de dock att det handlar fallvindar, hade det varit en tromb hade träden fallit åt olika håll eftersom en tromb oftast ”träffar” träden från olika håll.

I klippet förklarar SVT:s meteorolog hur fallvindar fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.