Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helen Häggström berättar om Unilabs arbete att få fler att delta och visar upp storleksskillnaderna mellan cancerknölar som kan upptäckas hemma jämfört med vad mammografin kan upptäcka. Foto: Petra Dahlgren, Unilabs / Svt arkiv

Socioekonomi påverkar mammografi: ”Skillnad mellan liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomi och utbildningsnivå är två faktorer som påverkar deltagandet i screening, det visar Cancerfondens senaste rapport – kallad segregerad screening.

– Detta är faktorer som vi sett påverkat länge, vi arbetar aktivt med att sprida information genom föreläsningar och att prata. Men det är också viktigt att nå ut till männen, säger Helen Häggström, Sverigechef radiologi och mammografi på Unilabs.

Ungefär 9 000 fall av bröstcancer upptäcks varje år, samtidigt uteblir var femte kvinna från sin tid. Personer med mer pengar och högre utbildning går i högre utsträckning på sina screeningtider, enligt Cancerfonden.

– Jag kan inte nog säga hur viktigt det är att komma på sin tid. Vi kan upptäcka det som man inte kan känna själv. Det är skillnad mellan liv och död, säger Helen Häggström.

Avstånd påverkar också

I Örebro län ligger samtliga kommuner, förutom Askersund, Hällefors och Ljusnarsberg, över 80 procent i mammografideltagande. Helen Häggström anser att den socioekonomiska faktorn är avgöranden i länet – men också avstånd, tillgänglighet och kunskap.

Unilabs tog över mammografin 2018 när tjänsten privatiserades. Omorganisationen medförde bland annat att avdelningarna i Lindesberg och Karlskoga lades ner, istället centrerades all mammografi i regionen till USÖ. En tänkbar faktor som påverkar deltagandet.

– Det är inte upp till oss som leverantör att ta beslut om nedläggning, utan dessa beslut tas i upphandlingen av regionen, säger Helen Häggström.

Se Helen Häggström visa storleksskillnaden på cancerknölar som hittas via mammografi, jämfört med vad man själv kan upptäcka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer