Segregationen ska brytas – med mångmiljardsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt statsbidrag ska gå till socioekonomiskt utsatta områden för att bryta segregationen och öka tryggheten. I länet är Örebro kommun den enda som kommer kunna ansöka om stöd.

Satsningen är en del av regeringens budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet och innebär att 2,2 miljarder kronor årligen i tio år framåt kommer att investeras för att bryta segregationen och öka tryggheten.

– Det finns områden som har särskilt utsatta situationer, och vi behöver se till att det finns medel för att lyfta alla delar av Sverige. Örebro är ett exempel där det finns särskilt utsatta områden, säger Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister.

Per Bolund, (MP) finansmarknads- och konsumentminister. Foto: Tilal Altaib / SVT

Han och Ibrahim Baylan (S), samordnings- och energiminister, var i dag på besök på Tegelbruket i Örebro för att berätta om de utlovade miljarderna.

Återrapportering viktig

Under 2018 rör sig budgeten om 425 miljoner kronor, som totalt 32 kommuner i landet kan ansöka om stöd från. Nästa år blir det 1,35 miljarder och därefter 2,2 till och med 2027.

Statsbidraget kan till exempel gå till arbete med tidiga insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället, i områden med utmaningar när det gäller bland annat lågt valdeltagande, hög arbetslöshet och låg sysselsättningsgrad.

– Det är viktigt när man gör den här typen av satsningar att man har en tanke om vad som faktiskt ger resultat. Vi kommer att få återrapportera till staten hur vi använt pengarna och vilka resultat det gett, säger Jessica Ekerbring, (S) kommunalråd i Örebro.

Jessica Ekerbring, (S) kommunalråd Örebro. Foto: Tilal Altaib / SVT

Ingen ansökan klar

– En sak man lärt sig är att kortsiktiga, spretiga satsningar sällan fungerar. Långsiktiga satsningar över flera år är det som ger resultat. Därför är jag tacksam över att de här pengarna är en långsiktig satsning.

Örebro kommun kommer att söka av de avsatta pengarna, men har inte någon ansökan klar i dag. Staten går in med finansiering med upp till 90 procent av vad projekten kostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.