Teckning från rättegången mot Niklas Eliasson. Foto: SVT

Inför frigivningen – serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson får stärkt identitetsskydd med hemlig adress

Uppdaterad
Publicerad

Serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson fick skyddad identitet redan 2012. När han nu på torsdag släpps ur fängelse stärker myndigheterna skyddet av hans personuppgifter. Anledningen är att det föreligger konkreta och allvarliga hot mot honom, meddelar Skatteverket.

Niklas Eliasson satte skräck i Örebro när han mellan 2005 och 2010 utsatte ett stort antal kvinnor för olika överfall, däribland grov våldtäkt och misshandel.

Nu kan SVT Nyheter Örebro berätta att Eliasson kommer få stärkt personuppgiftsskydd i samband med sin villkorliga frigivning den 11 oktober. Det betyder att han kommer bo på hemlig adress, och att han dessutom kan ansöka om att få en ny, påhittad, identitet.

– Orsaken till varför han beviljats ett stärkt skydd finns i själva ärendet, som ju omfattas av sekretess. Men för att få det här skyddet krävs att det föreligger ett allvarligt och konkret hot mot den sökande, säger en handläggare på Skatteverket till SVT.

Flera skyddsåtgärder

Eliasson omfattas nu, utöver sekretesskyddade uppgifter, alltså av ytterligare skyddsåtgärder.

Hans nya personuppgifter kommer inte lagras i folkbokföringsregistret, utan sparas med manuell hantering hos Skatteverket. Uppgifterna kommer alltså endast finnas på ett dokument som ett fåtal anställda har tillgång till.

Skatteverket kommer dessutom hantera Eliassons post, eftersom att det i den vanliga folkbokföringen kommer se ut som att Eliasson fortfarande bor kvar på en tidigare ort.

Kommer kontrolleras

Eliasson dömdes till 12 års fängelse för sammanlagt 14 olika överfall. Nu har han avtjänat två tredjedelar av sitt straff och beviljats villkorlig frigivning.

Under de kommande fyra åren kommer Eliasson vara under strikt uppsikt av flera olika myndigheter för att inte återfalla i brottslighet.

”Hög återfallsrisk”

Samtidigt skriver Kriminalvården i sin egen säkerhetsbedömning att ”risken för återfall i sexuellt våld bedöms som hög”.

– När man begått den här typen av brott kommer man räknas som en högriskperson tills dess att man levt i samhället i tio år utan att begå nya brott, sa Jonas Lennestål, psykolog på Kriminalvården, tidigare till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer