Jan Jämte är lektor i samhällskunskap och ansvarig för projektet som ska pågå i fyra år. Foto: Örebro universitet

Begränsad forskning om lösningar till skolsegregation – Örebroforskare vill fylla luckan

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Örebro universitet ska analysera de försök som gjort för att hantera och lösa skolsegregation.

–  Det nationella intresset för frågorna är stort, både från utbildningssektorn och från den politiska sfären, säger Jan Jämte, lektor i samhällskunskap och ansvarig för projektet i ett pressmeddelande.

Projektet ska pågå i fyra år och syftar till att fylla kunskapsluckor kring skolsegregation.

–  Idag finns kunskap om skolsegregationens orsaker och konsekvenser, men begränsad forskning i Sverige om de försök som gjorts för att hantera och lösa problemen. Det är den luckan vi vill fylla, säger Jan Jämte i ett pressmeddelande.

Lokala initiativ

I ett pressmeddelande skriver Örebro universitet att det i dagsläget saknas riktlinjer för hur skolsegregationen ska hanteras och att många kommuner tagit egna initiativ.

–  Genom att studera och jämföra olika lokala initiativ för att bryta skolsegregation ges förutsättningar att utforska de likheter och skillnader, möjligheter och utmaningar, som ryms inom olika tillvägagångsätt, säger Jan Jämte i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer