Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare på universitetssjukhuset i Örebro, märker att intresset för att ta TBE-vaccin har ökat. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Sex TBE-smittade i Örebro län hittills i år – högt tryck för vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick 15 personer i Örebro län TBE. Och så här långt i år har sex personer drabbats. Samtidigt har det varit ett stort intresse för att vaccinera sig.

– I år är det mer än 18 000 personer som tagit en eller flera doser. Det kan jämföras med 16 000 för hela förra året, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

Huruvida fästingarna ökat vet Gunlög Rasmussen däremot inte, då regionen inte för statistik eller bevakning kring det.

– Allt beror på hur många värddjuren är till antalet. Men det viktiga är om fästingen bär på TBE-smittan eller inte, säger hon.

Subventionerat men inte gratis

För att öka kunskapen kring TBE har regionen haft kampanjer och riktade inlägg på sociala medier. Men för att locka fler att ta den har de också subventionerat vaccinet för både barn och vuxna.  

Det finns län där det är gratis för barn att vaccinera sig mot TBE, varför är det inte så här?

– Vi tittar på frågan om huruvida det kan bli aktuellt med kostnadsfrihet för barn framöver.

Starta klippet för att höra Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, berätta om årets ökning av TBE-vaccinationer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.