Simone Niggli har sprungit i mål

Uppdaterad
Publicerad

Simone Niggli är den mest meriterade kvinnliga orienteraren genom tiderna – nu slutar hon att tävla på elitnivå.

Simone Niggli är den mest meriterade kvinnliga orienteraren genom tiderna. I världscuptävlingarna i Schweiz 5-6 oktober, som också var hennes sista elittävling, sprintade hon hem sin 70:e världscupseger.

Hon har vunnit 23 VM-guld, tio EM-guld och ett flertal världscupsegrar och O-ringar. Hon kommer att finnas kvar i orienteringsvärlden men under andra former.

– Först och främst är det mina framgångar i VM i somras som var så otroligt bra. – jag kan inte toppa det och med tre barn är det mycket att organisera och det har varit jättemycket under den senaste tiden och jag vill ha lite mer tid med dem också. Dessutom var jag lite småskadad  i vintras  och jag märkte av det. Det är svårt att verkligen nå toppen igen så det känns verkligen bra att avsluta nu när jag är 35 år, jag är ju inte så ung, säger Simone med ett skratt.

Vi frågade Simones man och tränare Matthias Niggli vad det är som gjort Simone till en sådan framgångsrik orienterare.

– Hon har den oslagbara kombinationen. Hon vet exakt hur snabbt hon kan springa för att  fortfarande tänka rätt och ta rätt beslut. Hon gör allt för att nå sina mål, avslöjar han.

I fortsättningen kommer Simone att hjälpa till med träning och kanske vara coach och tillsammans med sin man Matthias ska hon arrangera junior-VM 2016 i Schweiz. Men vi kommer också att få se henne i Örebrotrakten framöver – hon tänker fortsätta springa de stora stafetterna för OK Tisaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.