Foto: Monika Bruhn/SVT

Gruvbolaget som sponsrar simundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Att lära sig simma ingår numera i läroplanen men då får man lära sig simma i en bassäng. Och det är stor skillnad mot när man badar i sjön eller havet. Det tycker man på Zinkgruvan Mining och sponsrar därför simundervisning vid lokala sjöar.

För fjärde året sponsrar Zinkgruvan Mining Askersunds kommun för att de ska ordna simskola även på sommaren och då i lokala sjöar.

TV: Se inslag om simundervisningen

Zinkgruvan
Monika Andersson, kommunikatör för företaget Zinkgruvan Mining som sponsrar simskola i några av Askersunds kommuns sjöar. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Vi jobbar mycket med säkerhet och det är vad simning handlar om, säger Monika Andersson, kommunikatör på Zinkgruvan Mining.

– Vi tror att det finns ett värde i att få lära sig simma utomhus, När vattnet är lite kallare och mörkare kan det vara lite otäckt. Och det blåser och går vågor. För det är ju så det ser ut när man kommer ut och badar.

Simlärare i 45 år

I sommar kommer cirka 225 barn delta i simundervisningen som tre simlärare delar på. En av dem är veteranen Olov von Elern, eller Olle som de flesta känner honom som. Han har varit simlärare på sommaren i 45 år och trots att han är pensionär fortsätter han gärna ha simlektioner.

Olov von Elern har varit simlärare i 45 år och tycker att man ska lära sig simma i en sjö. ”Det är ju mer realistiskt” menar han eftersom de flesta badar i sjöar och i hav på sommaren. Foto: Monika Bruhn/SVT

Olle tycker också det är viktigt att lära sig simma i en sjö även om det blir kallt ibland.

– En del tycker det är jobbigt men efter en stund vänjer de sig och då går det riktigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zinkgruvan

Mer i ämnet