Foto: TT/SVT

Sjuk kvinna glömde portkod – ombads kasta ut nycklar

Uppdaterad
Publicerad

78-åriga Eva Karlsson blev sjuk i hemmet och ringde ambulans. Men för att personalen skulle kunna hjälpa henne blev hon uppmanad att slänga ut nycklarna genom fönstret.

SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat om medborgarförslaget från Mona Palmér. Hon vill att ambulanspersonal ska få tillgång till portkoder för att snabbt ta sig in i till sjuka människor.

Örebroaren Eva Karlsson, 78 år, ringde i förra veckan 112 eftersom hon hade bröstsmärtor och befarade en hjärtinfarkt.

– De frågade om portkoden, men eftersom jag var i så dåligt skick kom jag inte ihåg den. Då blev jag ombedd att kasta ut nycklarna genom fönstret, säger Eva Karlsson.

Fjärde våningen

Hon bor på fjärde våningen och tycker det är omständligt att kasta ut nycklarna.

– Jag tycker inte att ambulanspersonalen ska behöva leta i snön efter mina nycklar. Och vad händer med den som inte orkar ta sig till fönstret? säger Eva Karlsson.

I Evas fall slutade det bra. Hon kom på portkoden och ringde tillbaka till 112 för att meddela den.

Någon hjärtattack hade hon inte heller.

– Jag hade skadat ett revben på grund av kraftig hosta.

På nästa PRO-möte ska Eva Karlsson ge rådet till de andra medlemmarna att sätta en lapp med portkoden bredvid telefonen.

– När någonting väl händer blir det lätt helt tomt i huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.