Sjuka får vänta på vård

Uppdaterad
Publicerad

Vårdgarantin har lett till att patienter med svåra kroniska sjukdomar prioriteras bort. Det säger starkt kritiska neurologer i Örebro och Västerås. De menar att det inte längre är vårdbehovet som styr.

Eva Strandell i Västerås har en sjukdom som orsakas av att nervceller i hjärnan bryts ner.

-Jag känner mig stel och har svårt att kontrollera mina rörelser. Jag känner mig seg och det känns som att gå i sirap, säger hon.

Eva har Parkinson, en av de neurologiska sjukdomar som kräver ständiga besök hos läkare. Men när landstingen fokuserar på att uppfylla lagen om vårdgaranti och få del av kömiljarden staten avsatt till de som lyckas, prioriteras återbesök bort. Vårdgarantin gäller bara nybesök.

– Tanken med vårdgarantin är förstås god, men sedan har det väl blivit en effekt mot de kroniska patienterna. Det slår fel och möjligen skulle man behöva två vårdgarantier, säger Per-David Alm, neurolog Västerås.

Få neurologer

Väntetiderna för återbesök kan bli väldigt långa och när det gäller neurologer råder en generell brist. I Västerås finns tre neurologer, trots att de enligt Per-David Alm skulle ha behövt vara sex. Sverige ett av de länder i Nordeuropa med lägst antal neurologer per invånare.

Eva har nu startat en nationell telefonjour för Parkinsonpatienter. Hon får uppleva stor förtvivlan över svårigheten att få komma till en neurolog.

– Vi ska ha ett värdigt liv och det får vi bara om vi får medicin. Med tanke på att det är få neurologer i Sverige så ser det ganska mörkt ut, säger hon.

Hanna Eklund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.