Sjukhussjukan – ett allt större problem

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhussjukan MRSA är ett stort problem på svenska sjukhus i dag. Det rör sig om Meticillinresistenta gula stafylokocker som inte reagerar på vanlig antibiotika.

MRSA som är den vanligast orsaken till sårinfektioner har varit ett stort problem på svenska sjukhus, den så kallade sjukhussjukan. I dag finns ingen spridning av MRSA inom svensk sjukvård utan smittan kommer utifrån.

-De fall av MRSA som vi ser är framförallt hos människor som har rest utomlands och i synnerhet de som fått sjukvård utomlands. Vi ser det hos flyktingar som kommer hit och hos adoptivbarn, säger Bo Söderquist, hygienläkare USÖ.

-Det som är mest oroande är att vi nu ser att den samhällsförvärvade MRSA. Det handlar om människor i Sverige som inte har fått sjukvård varken i Sverige eller utomlands, men som ändå har MRSA, fortsätter Bo Söderquist.

Multiresistenta stammar

Det finns även stammar inom sjukvården som är multiresistenta, vilket innebär att de är resistenta mot flera typer av antibiotika. Vid en sådan situation finns risken att inget antibiotika biter på patienten.

-Sådana patienterna har en högre dödlighet, kräver en längre behandlingstid och de kostar mer för sjukvården, säger Bo Söderquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.