Illustration föreställande en gråtande kvinna och Region Örebro läns logotyp. Foto: SVT

Sjukskrivna Anna köptes ut mot sin vilja

Uppdaterad
Publicerad

Anna trodde att hon var på väg till ett möte om hur hon skulle kunna komma tillbaka i arbete efter en lång sjukskrivning. Istället fick hon vet att arbetsgivaren, Region Örebro, ville köpa ut henne. Nu vittnar hon om en usel arbetsmiljö och en arbetsgivare som bara lyssnade på chefen. Flera av Annas tidigare kollegor är förflyttade eller har sagt upp sig.

Det är juni 2016. Anna har varit sjukskriven sedan april och har inte hört av arbetsgivaren under den tiden. Hon tar cykeln för att komma till vad hon tror är ett rehabiliteringsmöte på Regionhälsan.

Anna, som vi har valt att kalla henne, mår dåligt och är orolig inför mötet med chefen vilket hon också berättar för sin läkare. Men mötet handlar inte om att lägga upp en plan för hur hon ska kunna börja jobba igen.

SVT Play: Se hela inslaget om Anna här

Förutom en facklig företrädare, chefen, läkaren och en representant från personalavdelningen är regionens förhandlingsansvarige där och enligt Anna berättar han att arbetsgivaren vill förhandla med henne om att hon ska sluta sitt jobb.

Överkörd och chockad

Anna kände sig helt överkörd och chockad. Hon är mycket kritiskt mot hur hon har behandlats.

– Att som arbetsgivare inte höra av sig och ta reda på orsakerna till min sjukskrivning utan direkt vill gå till förhandling är ytterst allvarligt. Jag trodde aldrig att en offentlig förvaltning misskötte sitt ansvar som arbetsgivare så grovt, säger Anna

Roland Hennerdal, förhandlingschef Region Örebro län Foto: SVT

Gedigen utredning

Roland Hennerdal, förhandlingschef vid Region Örebro län, vill inte uttala sig om enskilda fall men han ger en helt annan bild av hur det går till inför att arbetsgivaren tar upp frågan om att sluta en ekonomisk överenskommelse med en anställd.

Det föregås av en lång process där arbetsgivaren och den anställde har nått vägs ände, berättar han. Enligt Hennerdal görs en noggrann utredning som ska säkerställa för personalavdelningen var problemet ligger och där flera parter tillfrågas.

– Det är den anställde, det är arbetskamraterna och det är chefen som är inblandade i det här och alla måste få säga sitt, säger Roland Hennerdal.

När i tiden görs den här utredningen är det före ett erbjudande kommer eller efter erbjudandet kommer?

– Naturligtvis är det alltid före vi går till att erbjuda en överenskommelse, säger Roland Hennerdal.

Hur dokumenterar ni de här utredningarna som föregår erbjudanden om ekonomiska överenskommelser?

– De dokumenteras och läggs i personens personakt, säger Roland Hennerdal.

Ingen utredning i personalakten

Med Annas hjälp får vi ut innehållet i hennes personalakt men där finns inte ett spår efter någon dokumenterad utredning. Enligt Anna är det enda dokument hon har fått ta del av, efter att facket begärt det, en sammanställning med rubriken ”Chefens dokumentation av händelser omkring och rörande anställd Anna Johansson”.

Dokumentet fick hon läsa först efter att arbetsgivaren gjort klart för henne att de inte ville ha henne kvar.  Enligt Anna har hon inte blivit tillfrågad av personalavdelningen om hennes syn på situationen i någon utredning. 

Vi har även pratat med några av hennes tidigare kollegor och de har inte heller fått frågor av personalavdelningen om hur Anna fungerade på jobbet. 

Vi bokar ett nytt möte med Roland Hennerdal.

Den dokumentation som arbetsgivaren lutar sig mot i ett sådant här fall kan det vara något som ena parten har stått för, i det här fallet är det ju hennes chef som har dokumenterat, är det så det kan se ut?

– Så kan det kanske se ut ja, i vissa fall, säger Roland Hennerdal.

”De ville avsluta snabbt”

Samma dag som arbetsgivaren berättat för Anna att de vill bli av med henne, alltså på det så kallade rehabliteringsmötet i juni, börjar SMS ramla in från kollegor till Anna. Enligt Anna informerade hennes chef arbetskamraterna att Anna inte skulle komma tillbaka till jobbet vid ett personalmöte redan samma dag.

Vid den här tidpunkten hade hon inte ens gått med på att förhandla om att bli utköpt berättar hon. 

Sjukskrivna på grund av arbetsmiljön

– De tryckte på och ville avsluta det snabbt innan jag hann tänka vad jag ville eller kände, eller ta reda på mina rättigheter. Som tur är var jag stark nog att hålla emot det. Mitt i allt kände jag en ilska över hur de behandlade sina medarbetare som blivit sjukskrivna på grund av arbetsmiljön, säger Anna.

Olika bilder av problemet

I chefens dokumentation framgår att hon vid flera tillfällen inte tycks klara av sitt jobb. Som till exempel i samband med ett stort projekt hon arbetade med fram till sjukskrivningen i april förra året.

Vi får en annan bild när vi talar med en tidigare kollega som säger att om inte Anna ingått i projektet hade inte resultatet blivit så bra som det blev. Den tidigare kollegan vittnar också om att det var alldeles för lite tid för det stora jobbet som skulle göras.

Klagomål på chefen

Anna har varit sjukskriven, helt eller delvis under en längre period tidigare. Fackförbundet Vision har sedan 2013 varit inkopplade när det gäller arbetsgruppen som Anna tillhörde.

Enligt Pia Browall, facklig företrädare, har klagomålen mestadels handlat om en icke närvarande chef, system som inte fungerade bra och om att de varit för få för jobbet som ska göras. Nu är arbetsgivaren på rätt spår enligt Pia Browall, men sjukskrivningarna under förra året vittnar ändå om att arbetsmiljön inte är så bra, menar hon.

Många av kollegorna borta

Det var inte bara Anna som var sjukskriven under förra året. Tre av fyra med samma arbetsuppgifter som Anna var sjukskrivna i perioder under 2016. En kollega sade upp sig, likaså gjorde hens ersättare. Två av de andra kollegorna är tillfälligt förflyttade och Anna köptes ut.

– Det de gjorde nu var att köpa sig fria från sitt ansvar för arbetsmiljön på arbetsplatsen och sitt rehabiliteringsansvar enligt lag. Med skattemedel, säger hon och fortsätter:

– För min personliga del beslutade jag mig dock för att inte gå tillbaka till en arbetsgivare som behandlar sina drivna medarbetare på detta sätt, och en arbetsigvare som jobbar hårt för att bevara en tyst kultur på arbetsplatsen. Därför beslutade jag mig får att gå med på att förhandla trots att jag tycker det är fruktansvärt fel i sak vilket jag var tydlig med inför att vi skulle förhandla, säger Anna.

18 månaders avgångsvederlag

Förhandlingarna mellan Anna och Region Örebro län slutade med att Anna sa upp sig, hon fick 18 månadslöner i avgångsvederlag. I dag har Anna ett nytt jobb hos en annan arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.