Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvården i Örebro ska forska om psykedeliska läkemedel kan lindra depression. Foto: TT

Sjukvården i Örebro ska forska om psykedeliska läkemedel kan lindra depression

Uppdaterad
Publicerad

Kan ämnen från psykedeliska svampar lindra depression hos cancerpatienter? Det ska forskning som startar nästa år vid enheten för hjärnstimulering på Universitetssjukhuset i Örebro försöka ge svar på.

Det handlar om ämnet psilocybin, som finns i narkotikaklassade ”magiska svampar”, och som enligt tidigare forskning kan lindra depressioner. 

Under nästa år ska ett av de första behandlingsförsöken i Sverige med ämnet genomföras – totalt 100 patienter med cancer och depression ska lottas till behandling med psilocybin eller placebo i fyra regioner i Sverige under 2024-2025. En av enheterna som deltar är hjärnstimuleringsenheten vid USÖ i en studie som Region Stockholm är huvudman för.

Andra försöket i Sverige

– Det här är det andra försöket som görs på depression i Sverige, säger Axel Nordenskjöld, överläkare vid enheten för hjärnstimulering.

– Psilocybin liknar ketamin, som redan används kliniskt och som också ger ett förändrat medvetandetillstånd och påverkar cellbildning i främre delen av hjärnan, säger han.

Hör mer om hur det psykedeliska ämnet ska användas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.