Hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson om anledningen till att Örebro toppar covidstatistiken. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Sjukvårdsdirektören om höga covidsiffrorna: ”Avspeglar att vi testar mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten statistik över antalet covidsmittade i Sverige där det visade sig att Örebro län låg högst i relation till befolkningen. Men enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson finns det en förklaring.

Örebro län gick i fredags om det hårt drabbade Sörmland i antal konstaterade covidsmittade med hela 534 fall per 100 000 invånare.

Anja Rosdahl som är läkare vid smittskyddsenheten förklarade då att siffrorna berodde på att man haft en frikostig provtagning, och nu får hon stöd även från hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

– Det avspeglar i väldigt stor utsträckning att vi testar mycket i Region Örebro län, vi har ju inte högst tryck på sjukvården i landet, säger Jonas Claesson.

Dessutom menar han att trycket på sjukvården blir allt lägre.

– Vi har en svagt långsamt sjunkande trend vad gäller sjukhusvårdade och intensivvårdade, så det är förhoppningsfullt tycker jag.

Hör mer om Jonas Claessons rapport om nuläget i vården i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.