Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Claesson är medveten om det oerhört tuffa läget. Foto: SVT

Sjukvårdsdirektören om tuffa läget: ”Känns som en näst intill omöjlig uppgift”

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick personal inom sjukvården ett första besked om de framtida besparingarna på 414 miljoner kronor. Och det kommer bli kännbara förändringar.

Minskat antal hyrläkare, vårdcentraler som håller stängt mer, planerad vård som flyttas. Det är tre av alla förändringar som hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson presenterade på ett möte vid Karlskoga lasarett under fredagen.

Ett av budskapen var att man inte planerar för några uppsägningar men att pensionsavgångar kommer göra att man blir färre framöver.

Planerad vård kan flytta

Ett av förslagen som tagits fram är att flytta den planerade kirurgiska vården från USÖ i Örebro till lasaretten i Lindesberg och Karlskoga.

Detsamma gäller den planerade urologiska och gynekologiska vården.

Däremot är det skillnad gällande den akuta vården.

– Den stora skillnaden blir ju i Lindesberg där vi inte tänker oss att vi ska ta emot akut kirurgiska patienter på akutmottagningen, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Tufft läge framåt

Och det är ett tufft läge enligt Claesson.

– Det är obegripligt mycket pengar och det känns ju som en näst intill omöjlig uppgift när man samtidigt vill erbjuda bra vård, säger han.

Hör SVT:s reporter Elin Igelström Nordahl förklara några förändringar i klippet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sammanfattning: Så påverkas de tre sjukhuset

Universitetssjukhuset Örebro (USÖ): Här kommer en del av den planerade kirurgiska vården och viss specialiserad vård flyttas till Karlskoga och Lindesberg. Däremot kommer den avancerade vården och högspecialiserade vården vid USÖ öka. 

De psykiatriska heldygnsvårdsplatserna kommer att centraliseras till USÖ.

Karlskoga lasarett: Planeras bli det sjukhus med huvudfokus på akut och planerad medicinsk, kirurgisk, urologisk, ortopedisk och planerad gynekologisk vård. Akutmottagningen tar fortsatt emot patienter med medicinska och kirurgiska besöksorsaker.

Kirurgi, urologi, ortopedi och gynekologi utökar sin operativa närvaro i Karlskoga både gällande volymer och utbud. Viss subspecialiserad vård inom internmedicin flyttas över från USÖ.

Neddragning av vårdplatser heldygnsvård och start av  pilot med specialiserat psykiatriskt omvårdnadsteam samt självvald inläggning.

Lindesbergs lasarett: Förslaget för Lindesberg är att huvudfokus ligger på akut och planerad medicinsk vård samt planerad kirurgisk och ortopedisk vård.

Akutmottagningen tar inte emot patienter med akuta kirurgiska besöksorsaker, och akut kirurgi görs bara i Karlskoga och på USÖ. Utökning sker av den planerade operationsverksamheten inom ortopedi och kirurgi. Viss subspecialiserad vård inom internmedicin flyttas över från USÖ.

Källa: Region Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.