Ful gest ledde till bråk. Kvinnan pekade finger får nu inga pengar från Brottsofferfonden eftersom hon provocerade. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Pekade finger åt förare – får inte skadestånd

Publicerad

En kvinna som pekade fingret åt en förare på en bensinmack och därefter misshandlades av mannen, får inte skadestånd från Brottsoffermyndigheten.

Det var för ett år sedan som de två personerna blev oense på en mack i Laxå och kvinnan pekade finger åt mannen. Han hoppade då ur sitt fordon och gick fram till kvinnans bil och försökte dra ur bensinslangen. När hon gjorde motstånd tryckte han armen mot hennes hals.

Enligt vittnesmålen i tingsrättens dom skiljer sig berättelsena åt. Bland annat säger kvinnan att han ska ha gett henne fingret först och att hon själv hållit sig lugn, medan mannen nekar till att ha varit aggressiv och kom åt hennes hals av misstag.

Örebro tingsrätt anser dock att mannen är skyldig och dömer honom för misshandel. När kvinnan i efterhand söker ersättning från Brottsoffermyndigheten anser de att hon provocerat fram våldet och i och med sitt agerande ökat risken för att skadas.

I och med det ges ingen ersättning från BO, trots att brottet hon utsatts för normalt kan ge rätt till brottsskadeersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.