Karlskoga kommun ska nu samarbeta med Örebro universitet för att locka fler till högre studier. Foto: TT

Studenter ska locka unga i Karlskoga att plugga vidare

Uppdaterad
Publicerad

Läxhjälp och bättre studieteknik kan betyda mycket för den som vill studera vidare efter gymnasiet. Studenter från Örebro universitet ska nu hjälpa högstadieelever i Karlskoga med just det, för att locka dem att plugga vidare på högskola eller universitet.

Linje 14 är sedan många år tillbaka ett samarbete mellan universitetet och Örebro kommun som nu kommer att bilda förebild i Karlskoga.

– För oss är det en målmedveten satsning för att sprida Linje 14-modellen utanför Örebro. I Karlskoga anpassar vi modellen efter kommunens behov, säger Pia Ridderby, enhetschef för studentrelationer. 

Motiverar till studier

Samverkansprojektet Linje 14 har funnits sedan 2003 och har som syfte att motivera och inspirera ungdomar som växer upp i studieovana miljöer att plugga vidare på universitet eller högskola.

I Örebro har ungefär 600 ungdomar per år medverkat och från universitetets håll är det ett 50-tal studenter som är aktiva.

Olika aktiviteter

Inom ramen för projektet har läxhjälp, kurser i studieteknik, förebildsdagar, studiebesök och sommarundervisning på universitetet ordnats.

– Samarbetet med Karlskoga kommun startar redan under våren. Till hösten kör vi full fart med studiehjälp, workshops och studiebesök på universitetet, berättar Pia Ridderby.

Projektet är en del i Karlskoga kommuns kampanj #pluggavidare och pågår till sista oktober 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.