Foto: TT

Skamfylld sjukdom isolerar unga

Uppdaterad
Publicerad

Onormala svettningar – så kallad hyperhidros – drabbar motsvarande en elev i varje skolklass. Trots att den inte är livshotande förstör den livet för många unga.

– Jag har under mina 40 år i skolan sett hur framförallt flickor med onormala svettningar drar sig undan och blir introverta hemmasittare. Ofta utredda av skolhälsovården med psykisk instabilitet som förklaring på sitt beteende, säger före detta rektor Marja Sandin-Wester, numera ordförande i patientföreningen för hyperhidros.

På fredagen startade den landsomfattande informationskampanjen ”Torrafakta” i Örebro. Marja Sandin-Wester var på Stadsbiblioteket för att prata om sina erfarenheter.

– Självklart har jag också haft pojkar som till exempel skyndat sig att lämna in prov tidigt för att inte pappret ska bli skrynkligt. Eller som varit utåtagerande utan att någon har kunnat förstå varför.

I Örebro län uppskattas 8 550 personer ha hyperhidros – många utan diagnos och behandling.

– Genom studier har man försökt uppskatta vilket lidande så här kraftiga svettningar kan orsaka, och resultaten visar att det kan jämföras med svår psoriasis, vilket av de flesta uppfattas som en mycket besvärlig hudsjukdom, säger hudläkare Torbjörn Boman, Universitetssjukhuset Örebro.

Idag kan många få hjälp och lindring för sina problem.

– Jag har träffat personer som i vuxen ålder har blivit av med sina problem och som upplever hur livet börjar på allvar igen, säger Marja Sandin-Wester. Vårat samhälle har verkligen satt det här problemet på skamsidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.