Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Larsson, ekonomichef i Örebro kommun, svarar på den kritik som riktas mot kommunens arbete med upphandlingar. Foto: SVT

Skarp kritik mot Örebro kommuns upphandlingar: ”Ser ut som att vi inte följt lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun följer inte lagen om offentlig upphandling som man ska. Det anser stadsrevisionen som efter en granskning pekar på stora brister kring upphandlingar inom kommunen. Bland annat har man handlat från ett och samma företag för närmare två miljoner kronor utan upphandlat avtal.

SVT Nyheter Örebro har tagit del av den granskning som stadsrevisionen låtit firman EY genomföra. Och på flera punkter slår rapporten fast att Örebro kommun brister i sin hantering vid offentlig upphandling.

Bland annat har revisionen hittat inköp som pekar på otillåten direktupphandling vid bland annat inhyrning av maskiner.

Mellan januari och slutet av oktober 2022 fick ett och samma företag nästan två miljoner kronor av kommunen för en typ av tjänst som det inte funnits upphandling om på flera år.

– Det är inte bra. Det ska naturligtvis finnas avtal. Och om det finns otillåten direktupphandling så är det naturligtvis inte bra, men det här är något vi har jobbat med under en längre tid och fortsätter jobba med, säger ekonomidirektören Johanna Larsson.

Stor omsättning av chefer

Granskningen visar att roll- och ansvarsfördelningen gällande upphandlingar inte fungerar som den ska. Örebro kommun har dessutom haft en hög omsättning av upphandlingschefer de senaste åren, där den senaste chefen sade upp sig efter drygt ett år.

Ekonomichefen medger att det är ett bekymmer.

– Sedan han sade upp sig har vi tillsatt en översyn av upphandlingsverksamheten. Där ska vi bland annat titta på vilka förutsättningar som finns för att vara chef för den här verksamheten.

Försvåras arbetet att få bukt med upphandlingsbristerna av den höga omsättningen av chefer?

– Det är klart att det alltid försvåras när man inte får en kontinuitet, säger Johanna Larsson.

Hör ekonomichefen svara på brister som framkommit i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.