Foto: TT

Skickades hem för tidigt – fick operera bort en meter tarm

Patienten som skrevs ut visade sig lida av en svårbedömd tarmsjukdom som den yngre läkaren missade. Det slutade med akut operation tre dagar senare.

En patient i 80-årsåldern som vårdades för akuta magbesvär på Universitetssjukhuset i Örebro skickades hem efter ett dygn då han verkade må bättre.

Frångick rutinerna

Den yngre läkaren som skrev ut mannen frångick rutinen att rådfråga en äldre erfaren kollega.

– Rutinen är att en yngre oerfaren läkare ska rådfråga en äldre, mer rutinerad, vid vissa beslut. Här har den inte följts, säger chefläkare René Bangshöj till Nyhetsbyrån Siren.

Svårbedömd sjukdom

Tre dagar efter hemgången återkom personen svårt sjuk, och en meter av tarmen fick opereras bort, enligt en lex Maria-anmälan.

Patienten led av tarmischemi, en blodbrist som i förlängningen kan leda till vävnadsdöd. I sjukdomsförloppet kan ingå att patienten känner en viss förbättring. Det var ett svårbedömt fall, enligt René Bangshöj.

– Symptomen kan variera i sådana här situationer. Det är därför det är bra med en observationstid, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer