Skinnskattebergsbon Jan Myrdal fyller 80 år

Publicerad

Författaren Jan Myrdal fyller 80 år i dag, den 19 juli. Myrdal, som är bosatt i Skinnskatteberg, räknas som en av 1900-talets mest betydande svenska författare.

Jan Myrdal har skrivit en mängd skönlitterära böcker och reseskildringar och har också utmärkt sig som debattör. Inte minst hans resor i Kina har gjort Myrdal berömd.

Hans genombrott kom 1963 med boken Rapport från en kinesisk by. Jan Myrdal har varit tongivande på den radikala vänsterkanten i den politiska debatten från 1960-talet och framåt. Hans politiska åsikter är också något som han kritiserats starkt för.

Nobelprisbelönta föräldrar
Jan Myrdal är son till Alva och Gunnar Myrdal, båda tongivande socialdemokratiska politiker under mitten av 1900-talet.

Båda var också författare som dessutom båda tilldelades varsitt nobelpris. Alva Myrdal mottog Nobels fredspris 1982 (delat med Alfonso García Robles, Mexiko). Gunnar Myrdal tog emot Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 1974, ett pris som han delade med Friedrich von Hayek, Österrike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer