Bilden är en arkivbild. Foto: TT/Mikael Fritzon

Flera skogsbränder i det varma vädret – brann i både Hällefors och Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen upptäcktes tre skogsbränder inom regionen. Räddningstjänsten bekämpar bränderna med helikoptrar och flygplan men har haft svårt att nå ut till bränderna med fordon.

Den första branden upptäcktes i terrängen utanför Hällefors kommun vid 13.15-tiden.

Vid 15-tiden var man på plats med sex bilar och kunde påbörjade släckning. Det talades inlednings vis om en brand på 50x50 meter.

– Vi har flugit med drönare över platsen och den verkar inte vara jättestor omfattning, säger Hans Lindblom för räddningstjänsten i Bergslagen.

Under släckningsarbetet användes bland annat helikopter som vattenbombade branden. kl  17.53 rapporterade räddningstjänsten att branden var inringad och inom kontroll. Man var emellertid fortfarande kvar på platsen vid 19.30-tiden.

Brand även i Degerfors

Vid 15.15-tiden kom ett nytt larm om skogsbrand i terrängen nordost om Degerfors. Vid 17-tiden var räddningstjänsten framme med två bilar och en tredje var på väg till platsen. Brandens storlek uppskattas till cirka 100x100 meter men räddningstjänsten påpekar att det finns en stor osäkerhet om storleken.

– Det är knepig terräng där så det är svårt att uppskatta storleken. Det brinner inte som i en kvadrat direkt, säger Hans Lindblom.

Klockan 17.45 var branden inom så pass kontroll att man valde att lämna över till markägaren. Räddningstjänsten var dock fortfarande på platsen vid 19.30-tiden.

Ny brand i Hällefors

Vid 19.15-tiden upptäckte en helikopter så en tredje brand, den här gången i Hällefors kommun igen. Branden uppges vara stor som en fotbollsplan men precis som de övriga bränderna ligger den långt ute i terrängen. Helikoptern började släcka omedelbart men räddningstjänsten hade vid 19.30-tiden ännu inte hunnit fram till branden med markfordon. Orsaken till bränderna tros vara en kombination av det varma vädret och ett tidigare oväder.

– Det gick ett åskoväder över trakten tidigare så det är antagligen blixtnedslag som har orsakat bränderna, säger Hans Lindblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.