Människor evakueras när skogsbranden sprider sig Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skogsbränder kan ta fram det bästa i människor

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas de människor som drabbas av skogsbränder? Örebroforskare som undersökt skogsbranden i Västmanland fick fram oväntade resultat: Medan skogen brann ner växte gemenskap, omtanke och sammanhållning fram.

Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 skövlade det mesta i sin väg. En person dog och sammanlagt brann 14 000 hektar skog upp.

Förvånande positivt

Men i brandens spår fanns det också sådant som spirade. Örebroforskaren Rolf Lidskog har undersökt hur skogsbranden drabbade 750 personer i det drabbade området och har blivit positivt överraskad.

– Självklart är de negativa konsekvenserna många efter en stor skogsbrand men vi blev förvånade över hur positiva de boende i området var, säger Rolf Lidskog.

”En annan anda i byn”

Bland annat beskriver de tillfrågade hur gamla konflikter lades åt sidan och gav plats för omtanke, social gemenskap och generositet. Så här svarar en av deltagarna i studien: 

Det har blivit en annan anda i hela byn överhuvudtaget. Vi pratar mera med varandra, och man pratar med varandra på ett annorlunda sätt. Så det har varit bra. Överhuvudtaget generositeten hos människor runt omkring en, den är alltså fantastisk.

Orsaken till en katastrof spelar roll

–Katastrofen kan ta fram det bästa i människor. Men det är inte alltid så, säger Rolf Lidskog. 

Tidigare forskning visar att orsaken till katastrofen kan vara avgörande. Om det är naturliga orsaker kan ingen ställas till svars och riskerna för konflikt minskar.

Få byggnader brann

Skogbranden i Västmanland är ett undantag eftersom den startades av en gnista från en skogsmaskin i extremvärmen.

–Det kan bero på att skadorna blev relativt begränsade och definitivt mindre än man befarade i det akuta skedet. 14 000 hektar skog brann upp men få byggnader. Det gjorde att många evakuerade kunde flytta tillbaka till sina hem. 

  • Skogsbranden i Västmanland bröt ut 31 juli 2014 på ett kalhygge i Surahammars kommun.
  • Räddningsinsatsen avslutades officiellt den 11 september. 
  • Det var den största skogbranden i Sverige sedan 1950-talet och 14 000 hektar skog brann upp.
  • Skogsbränderna sommaren 2018 var större tillsammans. Då brann 25 000 hektar skog upp. 
  • Branden 2014 krävde ett dödsoffer och ungefär 70 nedbrunna eller brandskadade byggnader. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet