Antonios Hanna, i mitten, lär nyanlända om den svenska skogen och allemansrätten. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Skogspromenader för att minska rädslan för skogen

Uppdaterad
Publicerad

Ett par gånger i månaden anordnas skogspromenader för nyanlända, av Örebro kommun. Promenaderna hålls på flera språk, bland annat lätt svenska, syrianska och arabiska.

– Vi vill lära dem att skogen inte är något man ska vara rädd för, utan rädd om, säger Antonios Hanna, naturvägledare.

Under lördagen samlades ett väl påklätt gäng i Varberga centrum för att bege sig ut i Varbergaskogen tillsammans med kommunens naturvägledare Antonios Hanna.

Arbetade som agronom

Han kom till Sverige från Syrien 2013 och under sin SFI-utbildning kom han in på naturspåret. Med en bakgrund som agronom och arbete med bomull och vete i hemlandet så är den svenska skogen lite annorlunda, men han trivs jättebra.

– Det kommer olika många varje gång. Ibland mer än 50 personer. Ibland 20 och ibland 3. Det beror mycket på marknadsföringen innan och vad det är för väder, men vi försöker göra det oavsett säsong.

Viktiga promenader

Han tycker att promenaderna, där de som deltar får upptäcka skogen, träffa nya människor och lära sig om allemansrätten, är viktiga av många olika anledningar.

– Det är en del i integrationen att man lär sig om naturen, inte bara samhället och språket. Man inte ska vara rädd för skogen, men det är många. De är vana vid att det finns farliga djur i skogen, men nu får de lära sig att det inte är på samma sätt här. De får också lära sig att skogen är något man ska vara rädd om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.