Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När skoleleverna ätit klart bär kocken Lotta Tålsgård maten till ett värmeskåp som sedan körs vidare till en av Laxås församlingar. Foto: SVT

Skolans överblivna mat i Laxå går till behövande

Publicerad

Under fredagen uppmärksammas internationella matsvinnsdagen. I Laxå kommun pågår sedan fyra veckor ett projekt där rester från skolbespisningen skickas vidare till kyrkan som fördelar maten till behövande.

Matsalen på Centralskolan i Laxå är nog som på alla andra skolor. Det är rätt hög volym, fullt med elever, en del vill ha mer mat medan andra klagar. När alla elever har ätit klart lägger sig lugnet i lokalen men det finns en uppgift kvar för personalen, att ta hand om den mat som blev över.

Tidigare har det som finns kvar helt enkelt slängts. Sedan fyra veckor tillbaka går istället den fortfarande varma maten till kyrkans församlingshem.

– Mellan tio och trettio portioner varje dag, skickar vi till dem, berättar Lotta Tålsgård, som är en av flera kockar i köket.

Blir ett gratis mål

På församlingsgården delas sedan maten ut till behövande. Det kan vara allt från fattigpensionärer till asylsökande. Det är dock inte som en restaurang som vem som helst kan komma till utan det sker ett urval. Bara de som verkligen behöver ett gratis mål mat kommer ifråga.

– I en drömvärld skulle ju alla ha det de behövde, men då är det bra att det här finns när verkligheten inte är sådan, säger diakonen Camilla Kristofersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.