Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolinspektionens beslut berör utöver Arenaskolan i Örebro också två gymnasieskolor i Stockholm respektive Göteborg. Foto: SVT

Skolinspektionen återkallar tillstånd för skola i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget bakom Arenaskolan i Vivalla får sitt tillstånd återkallat av Skolinspektionen. Det meddelade myndigheten i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.

Enligt Skolinspektionen finns det allvarliga brister som rör både huvudmannen och huvudmannens ägar- och ledningskrets.

Det handlar enligt Skolinspektionen om att de låtit personer, som tidigare bedömts som olämpliga av Skolinspektionen och Säkerhetspolisen, jobba nära elever och på ledande positioner. Myndigheten bedömer att det finns en risk att eleverna kan utsättas för radikalisering.

Arenaskolan i Örebro ägs av friskolebolaget Arenakoncernen och ligger i samma lokaler som tidigare Al-Azharskolan, som också förlorade sitt tillstånd av samma anledning för två år sedan.

Skolinspektionens beslut berör utöver Arenaskolan i Örebro också två gymnasieskolor i Stockholm respektive Göteborg. I ett pressmeddelande skriver Arenakoncernen att de anser att beslutet är felaktigt och därför kommer att överklagas till Förvaltningsrätten.

– Jag är mäkta förvånad över dagens beslut. Jag har suttit med vår advokat i dag. Han anser att besluten är dåligt underbyggda. Sen får vi se vad förvaltningsrätten kommer fram till, säger Arenakoncernens vd Rasmus Rossi till SVT Nyheter Väst.

Skolinspektionens beslut gäller från och med den 29 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.