Thomas Oneborg/TT

Skolinspektionen avslutar sin granskning på Lindeskolan efter urspårad nollning – anser att skolan gjort tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen avslutar nu sitt ärende kopplat till den kränkande nollningen på elevhemmet på Lindeskolan, utan att vidta några åtgärder. I sitt beslut menar de att de förändringar skolan gjort är tillräckliga.

Förra hösten väcktes förstaårselever på Lindeskolans idrottscollege mitt i natten av de äldre eleverna. Enligt polisen tvingades killarna delta i ett så kallat ”kak-race”, där de skulle klä av sig nakna, stoppa en kaka mellan skinkorna och springa en sträcka. Personen som kom sist fick äta upp vinnarens kaka.

Tjejerna tvingades slicka av kvarg från andras kroppar och hotades med straff om de inte deltog.

Händelsen polisanmäldes och sju elever dömdes för ofredande i Örebro tingsrätt. Samtliga fick ungdomstjänst och de tilltalade dömdes även att var och en betala ett skadestånd på 5 000 kronor vardera till de tio målsägandena för kränkning.

Ökar bemanning vid elevhemmen

Skolinspektionen inledde en tillsyn av Lindeskolan efter den mediala uppmärksamheten av nollningsritualen, men har beslutat att nu avsluta sitt ärende eftersom de anser att skolans åtgärder är tillräckliga.

Lindeskolan har bland annat fattat beslut om att öka bemanningen vid elevhemmen under kvällar och nätter, vara tydliga med eleverna om att nollning och kränkande behandling inte accepteras, samt införa värdegrundsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nollningen på Lindeskolan

Mer i ämnet