Foto: Privat

Skolkockar tog OS-silver

Uppdaterad
Publicerad

Det blev silver i OS i skolmatlagning för örebroaren Fredrik Kämpenberg och de andra skolkockarna i det svenska laget.

– Det känns jättekul, jäkligt bra. Man visste inte vad man hade att förvänta sig för nivå på de andra lagen. Man tänkte bara att OS, det är jättestort. Men uppenbarligen gick det att slå några andra ändå, säger Fredrik Kämpenberg på telefon från Tyskland.

Till vardags arbetar han som kökschef på Virginska skolan i Örebro. Där drivs han av en vilja att göra skolmåltiden till mer av en upplevelse.

– Det känns som att den här matkulturen är på väg bort, det är för mycket helfabrikat. Det är inte så mycket kärlek i det. Mat är ju så mycket mer än att bara komma in, bli utfordrad och gå därifrån. Man måste engagera sig för att det ska bli bra, säger Fredrik Kämpenberg.

Gästerna fick välja

I tävlingen var de fem svenska skolkockar som lagade och serverade mat till betalande gäster. 150 biljetter fanns att sälja till gäster som själva valde var de ville äta, och svenskarna sålde slut alla biljetter.

Vad tror du gjorde att ni vann?

– Enligt en del domare och andra vi känner som kan det här med mat, så tyckte de att det såg professionellt ut och att vi jobbade som ett team. Själva maten är faktiskt bara 20 procent av de totala poängen.

Vad bedömdes i övrigt?

– Teamwork, livsmedelshygien, mise-en-place, hur man har förberett och om man använder rätt teknik.

Fredrik Kämpenberg hoppas att svenskarnas OS-framgångar ska bidra till att väcka uppmärksamhet i skolmatfrågan.  

– Vi vill ju att man ska få mer pengar till skolmat, mer utbildning och högre kvalitet. Då måste man göra sådana här tokiga saker för att få folk och politiker att vakna upp.

Hur realistiskt är det att laga sådan här mat i skolrestauranger, med de pengar som finns? Älgköttbullar till exempel?

– Det beror på vad du får för pris på köttfärs. Du kan ju få ganska bra pris på älgfärs i Sverige. Alla de här maträtterna är sådan mat som vi serverar på våra restauranger i dag, säger Fredrik Kämpenberg. 

Tävlingsmenyn

Klassisk svensk ärtsoppa med fläsklägg.

Timjandoftande kantarellschnitzel, med gräddig gratäng på majrova, persiljerot, potatis och Västerbottensost.

Fänkålsinkot lax, med citrusmajonnäs med dillpototto och en sallad på rädisa, apelsin och fänkål.

Älgköttbullar med potatis -& palsternacksmos, enbärs – & portergräddsås. Serveras med kanel – & honungsrårörda lingon, samt färsk pressgurka med persilja.

Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde.

Förutom detta serveras sex olika, färggranna och goda sallader!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.