Skolungdomar får ta del av allvarlig föreställning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fick högstadie- och gymnasielever ta del av föreställningen, Auschwitz är alltid nu, skapad och framförd av jämnåriga ungdomar i Ung Teater Karlskoga.

En förställning som berör, det kan man säga om föreställningen ”Auschwitz är alltid nu” som spelas av ungdomar från Ung Teater i Karlskoga. Förställningen är en del av ett större projekt där Eva Dällerud i januari kommer framföra sin pjäs ”Jag, mamma och förintelsen”.

-  Jag har skrivit en pjäs om hur min mamma överlevde förintelsen och om hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser. Och i det här projektet har jag vänt mig till en teatergrupp på kulturskolan och frågat om de vill vara med som bollplank och referensgrupp. Sen har de gjort sin egna föreställning utifrån en studieresa som vi gjorde till auschwitz för projektet, säger Eva Dällerud, teaterpedagog och projektledare för projektet.

Abstrakta scener

Auschwitz är alltid nu, av ungdomarna i Ung Teater Karlskoga spelades tre gånger under måndagen för jämnåriga skolelever och föreställningen gestaltar olika delar av förintelsen, från början till slut.

– Det är lite abstrakta scener som förklarar olika situationer, till exempel selektionen, när SS soldaterna valde vem som skulle dö och få leva, berättar Simon Tarakkamäki, skådespelare i föreställningen. 

Viktigt men tungt ämne

Hur är det att spela i en föreställning som tar sig an det här ämnet?

– Tungt är det, säger Izabella Westberg och Simon håller med.

– Vi gör ju tre föreställningar på en dag nu och det blir ju tungt för det är hemskt det som har hänt men man får som skådespelare försöka släppa det tunga efteråt, säger Simon som också poängterar att det är ett viktigt ämne.

Fler föreställningar väntar, man kommer bland annat framföra föreställningen på förintelsens minnesdag och man kommer att turnera med föreställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer