Foto: SVT

Skolverket säger ja till inlåsta mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Att låsa in elevernas mobiler under skoldagen väcker reaktioner hos våra tittare. En del undrar om det ens är tillåtet andra applåderar initiativet.

– Ja, det är tillåtet, säger Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström. Men det måste framgå i skolans ordningsregler som ska göras i samråd med eleverna.

Men om inte eleverna på skolan vill lämna ifrån sig mobilerna och protesterar mot ordningsreglerna, kan skolan ändå fortsätta med mobilförbud?

– Det är skolan som till syvende och sist bestämmer ordningsreglerna. Men det är en demokratisk fråga att eleverna får vara med i utformningen. Och går man emot eleverna blir det svårare att upprätthålla regelverket, säger Jonas Nordström, chefsjurist vid Skolverket.

Om skolan inte har tydliga ordningsregler kring mobilförbud är det skollagen som gäller. Den säger att man inte får ta ifrån alla eleverma sina mobiltelefoner i början av skoldagen för att sedan ge tillbaka dem när skoldagen är slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilförbud i skolan

Mer i ämnet