Örebro tingsrätt friar den soldat som varit misstänkt för grovt vållande till kroppsskada i samband med en övning då en kvinna skadades svårt. Foto: Johannes Weckström /SVT

Sköt kvinna i magen under militärövning – man frikänns

Uppdaterad
Publicerad

En man har frikänts i dag i Örebro tingsrätt för grovt vållande till kroppskada efter att han åtalats för att ha skjutit en norsk kvinna i magen vid en militärövning.

Under en övning med försvarsmakten i Norge i november 2021 skulle mannen delta i en så kallad ”torr” övning där deltagarna inte använder ammunition.

I förhör uppgav mannen att han blev överraskad när en kvinna dök upp bakom honom och att hans vapen då gick av, av oklara skäl. Kvinnan behandlades först med livshotande skador men överlevde.

Mannen frikänns nu då tingsrätten anser att det inte styrkts att mannen agerade av sådan oaktsamhet som krävs för att dömas till just vållande till kroppskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.