Pia Karlsson, marknadsassistent på Kavat konstaterar att det just nu finns ett stort intresse för både reparationer och second hand. Foto: SVT

Skotillverkarens nysatsning: reparationer och second hand

Uppdaterad
Publicerad

Hos Kavat i Kumla kan man inte bara köpa nya skor. Den delen av marknaden som just nu växer mest handlar om second hand och reparationer. Ett miljötänk som kallas cirkulär ekonomi och som blir allt mer nödvändigt när man slåss om miljömedvetna kunder.

Skotillverkaren Kavat med säte i Kumla har idag inte bara nya skor på hyllorna. Deras satsning på att få mer cirkulär ekonomi i verksamheten har gjort att man sedan en tid tillbaka erbjuder både second hand-försäljning på egna plattformar liksom den nyaste tjänsten: att få sina gamla skor reparerade.

– Det har blivit stor efterfrågan på det, säger Pia Karlsson som är marknadsassistent på Kavat. Bara under oktober fick vi in 60 par från hela landet för reparation och uppfräschning. Många har nog trott att skorna är förbrukade efter några år men vi ser en möjlighet att laga upp dem och antingen skicka tillbaka till kunden eller sälja vidare.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

”Ligger i tiden”

Och efter att de gamla skorna ångtvättats och rengjorts, fått nya sömmar, nytt foder och ibland en ny sula finns det många mil kvar i dem konstaterar skomakare Peter Grandin som håller till i verkstaden.

– Det ligger i tiden just nu att ta hand om och vårda grejorna, som det var förr i tiden.

Uthyrning och återvinning

Kavat är inte ensamma om att ha infört cirkulär ekonomi.

Flera av de stora modekedjorna som till exempel H&M, KappAhl och Lindex tar idag emot kläder för återvinning. Nätjätten Zalando har öppnat en fysisk second hand-butik i en galleria i Berlin.

Från och med nästa år kommer klädkedjan MQ också att erbjuda uthyrning av kläder.

Nödvändigt för konkurrensen

Men cirkulär ekonomi är inte bara vanligare i handeln – det är nödvändigt om man ska stå sig i konkurrensen om kunderna.

– Det blir ett starkt sätt att bygga sitt varumärke, förklarar Emma Hernell som är vice vd på Handelns Utredningsintsitut (HUI). Man visar att man har varor som tål att återanvändas och återsäljas och att produkterna betingar dessutom ett andrahansvärde. Det kan få kunderna att bli mer motiverade att handla från början.

Vad är cirkulär ekonomi eller cirkulärt system?

Enkelt uttryckt kan man säga att cirkulär ekonomi är ett annat uttryck för kretslopp.

Istället för den linjära ekonomin som vi har idag där man tillverkar, köper, använder och sedan slänger utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt man tillverkat så länge som det går.

När sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska vårt avfall.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

Mer i ämnet