Visa alla (6)
Visa alla (6)

Gängmedlem skjuten i centrala Örebro – mitt i julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

På lördagseftermiddagen sköts en man ner mitt på Drottningsgatan i centrala Örebro under pågående julhandel. Många blev vittne till händelsen.

En skottlossning har ägt rum på Drottninggatan mitt i julhandeln, mitt emot Nikolaikyrkan, i centrala Örebro vid 15:30-tiden under lördagseftermiddagen. Flera personer blev vittnen till händelsen.

– Vi kan konstatera att en person har blivit skjuten och att det finns vittnesuppgifter som sett gärningsmännen springa Drottninggatan norrut, säger insatsledaren Torbjörn Roos till Tvärsnytt.

Medlem i gäng

En person sköts, en man i 20-25-årsåldern, som är eller har varit medlem i ett av de två rivaliserade gängen i pågående gängkrig i Örebro. Skotten ska ha träffat i bålen och buken, och han fördes till USÖ med ambulans. Enligt sjukhuset är mannens skador allvarliga men i nuläget inte livshotande.

Mannen sköts i höjd med Nikolaikyrkan, och försökte skottskadad fly från platsen innan han påträffades liggande av polisen en bit därifrån utanför HM-butiken på Drottninggatan.

Stort polispådrag

Händelsen rubriceras som mordförsök, och ett stort polispådrag letar nu efter gärningsmännen. Två polishundar har varit på platsen och tekniker har finkammat området.

– Vi har anträffat två tomhylsor vid platsen där skottlossningen ägde rum, berättar Torbjörn Roos.

I söndags inträffade en skottlossning vid en sportbar i centrala Kumla. På lördagen alltså ytterligare en, mitt i centrala Örebro under julhandeln.

”Ganska ovanligt”

Ska folk vara rädda för fortsatta incidenter?
– Nej, det tycker jag inte att man ska vara. För det är trots allt ganska ovanligt att sånt här sker. Sen är det så klart olyckligt att det sker med så korta mellanrum i både centrala Kumla och Örebro, säger Torbjörn Roos, som menar att det fanns en överhängande risk för att allmänheten skulle ha kommit till skada vid lördagens skjutning på Drottninggatan.

Örebropolisens informatör Mats Nylén säger till Tvärsnytt att allt tyder på att skottlossningen är en del av det pågående gängkriget mellan Romano och medlemmar från Black Cobra.

Polisen i Örebro är angelägna om att få in tips från folk som kan ha sett något i samband med händelsen. För tips: ring 114 14 och välj sedan tonval två.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängkriget i Örebro

Mer i ämnet