Skräddaren Ulrika lappar, lagar och ändrar – för miljömedvetna kunders skull

Uppdaterad
Publicerad

Skräddaren Ulrika Rosendahl har arbetat med återvinning i över 20 år. I sin ateljé syr hon om och lagar mängder av plagg som ska kunna användas lite till.

– En lagning ska inte sticka ut utan se ut att tillhöra plagget. Då har jag lyckats, säger Ulrika.

Plötsligt har du rivit upp ett stort hål på ena knät på dina favoritjeans – och kanske tänker: ”Nu är det kört, jag måste slänga och köpa nytt”.

– Men det är inte alls säkert. Det går nästan alltid att laga på ett sätt som gör att du kan använda dina plagg igen, precis som förut. Ingen vill ju ha en blaffig lagning. Det handlar om att lagningen ska integreras med tyget och plagget. Som om den alltid suttit där, säger Ulrika.

Lappar, lagar och ändrar

Hon lappar, lagar och ändrar och upplever att allt fler kunder kommer in med plagg som hängt i garderoben och som de vill fortsätta använda. Nyligen kom en kund in med en täckjacka med en stor reva på ena ärmen, och undrade om Ulrika kunde laga den – kanske med inspiration av elefanter?

– Då tog jag ett tygband, ritade konturer av elefanter på rad, och sydde. Efteråt såg det ut som om de alltid hade suttit där. Då har jag lyckats, säger Ulrika.

Hon syr inte upp så mycket nytt, utan huvuddelen av arbetstiden går åt just till att ändra och laga plagg som kunderna vill återanvända.

1920-talsklänningar i siden

– Det äldsta plagg jag ändrat och lagat var två förtjusande pärlbroderade 1920-talsklänningar i siden. Jag lagade, bytte foder, sydde om och satte på nya pärlor, så att de blev i nyskick.

Många kunder är väldigt kreativa i själva tänket.

– Jag får många idéer från dem. Sedan behöver de någon som omsätter idéerna i praktiken.

Fakta

– Miljönär vänlig-diplomeringen är en del i Örebro kommuns arbete med att minska mängden avfall.

– Enligt Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, slängde varje svensk 466 kilo hushållsavfall 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.