Containerstaden vid den nedlagda gruvan i Stråssa är en av de miljöer där TV-serien Dystopia utspelar sig. Foto: SVT Nyheter

Nya skrämmande tv-serien Dystopia skapas i Stråssa

Uppdaterad
Publicerad

När hjärnorna bakom nya tv-serien Dystopia sökte inspelningsplats ville man ha ”dramatiska och otäcka miljöer som samtidigt är väldigt vackra”. Svaret hittade man utanför Lindesberg, i de ledlagda gruvorna i Stripa och Stråssa. SVT Nyheter Örebro har besökt inspelningarna.

Dystopia handlar om en grupp unga människor som ska ordna ett lajv, en sorts rollspel, som ska utspela sig i en dystopisk miljö. Men snart börjar mörka krafter vakna till liv i de gamla övergivna byggnaderna och leken blir allvar på ett sätt som ingen av dem hade förväntat sig.

Producenten Lotta Westberg och regissören Richard Jarnhed har skapat serien tillsammans. Under våren och försommaren har man arbetat med inspelningarna både vid Stripagruvan i Guldsmedshyttan och i Stråssa. 

– Vi blev jätteglada när vi hittade de här fantastiska miljöerna som finns här i Bergslagen, berättar Lotta Westberg. 

– Vi ville hitta dramatiska och otäcka miljöer som samtidigt är väldigt vackra, säger Richard Jarnhed. Här fanns de perfekta kontrasterna som vi behövde för att berätta den här historien.

Tv-serien Dystopia görs av produktionsbolaget Jarowskij för Viaplay och är planerad att börja sändas någon gång under 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.