Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundar är en stor tillgång för Hemvärnet när de övar på att hålla motståndaren borta, och labradoren Sky är inget undantag. Foto: SVT

Sky nosar efter fienden när hemvärnet övar i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Hålla fienden borta från inhämtning av underrättelseinformation. Det är fokus när hemvärnet övar på att försvara flera skyddsobjekt i Karlskoga, med såväl tvåbenta som fyrbenta soldater.

Omkring 400 soldater, majoriteten från Sannahedsbataljonen, deltar i övningen som pågår i en veckas tid.

Fienden i övningen spelas av ett specialförband inom Försvarsmakten som i sin tur övar på att komma åt underrättelseinformation.

– Deras uppgift är att kartlägga vår verksamhet och försöka hitta områden hos oss som är lite svagare, säger Robin, fänrik i Sannahedsbataljonens 201:a hemvärnsinsatskompani.

Bästa motståndsmedlet

Övningen handlar bland annat om att patrullera diverse slingor, med fordon, till fots och med hjälp av hundar.

– Det vi vet av erfarenhet, och av feedback från motståndare efter tidigare övningar, är att de blir väldigt störda i sin verksamhet om vi använder hund för det är en enormt bra sensor.

I klippet får du se och höra hundföraren Magnus berätta om sitt och labradoren Skys uppdrag samt höra mer om övningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.