Foto: AP Photo/Kerstin Joensson

Skyddsjakt på kronhjort i Lekeberg

En markägare i Lekeberg får tillstånd till skyddsjakt på två kronhjortar. Mannen har problem med att kronhjortarna förstör hans rapsfält och skog.

En man i Lekebergs kommun har fått tillstånd till skyddsjakt av två kronhjortar på sin mark. Mannen uppgav i sin ansökan till Länsstyrelsen att problem uppstått i form av tramp- och betskador på hans rapsfält och skog. Han har då själv försökt skrämma iväg djuren, bland annat med hjälp av pinnar och en fladdrande säck.

Allvarliga skador

Länsstyrelsens kontroll visade på allvarliga skador på växterna och att tillväxten troligtvis hämmas på grund av kronhjortarna. De lånade då ut nya skrämselmaterial på prov, bland annat en gasolkanon och en uppblåsbar ”Hulken”-figur.

Två individer får skjutas

Då åtgärderna inte medfört att kronhjortarna lämnat området får markägaren nu tillstånd till skyddsjakt av två kronhjortar, dock får de inte skjutas under samma jakt. Tillståndet går ut den 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer