Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Gotlin / SVT

Skyddsrum på Örebro universitet – ”Toaletten måste bort”

Uppdaterad
Publicerad

Fem stora skyddsrum finns i Örebro universitets källare. Och de är i gott skick visar en ny genomgång som gjorts av universitetet och fastighetsägaren Akademiska hus. 

Till vardags används lokalerna som tentasalar, förråd och gym. Men på 48 timmar ska de kunna ställas iordning till skyddsrum. ”Att-göra-listor” finns till varje utrymme, bland annat ska möbler ut och dörrkarmar brytas så att de tunga skyddsdörrarna kan stängas.

– De här skyddsdörrarna är ganska bökiga att använda till vardags så därför står de uppställda och man har man byggt på en extra dörr. Men den ska ju då bort så man får full funktion på skyddsdörren, säger Erik Nilsson, säkerhetschef på Örebro universitet.

Hur ofta har du funderat på skyddsrummen innan kriget i Ukraina?

– Ja...det var väldigt många år sen som man funderade på skyddsrum. Det är väl typ på 90-talet.

Akademiska hus går just nu igenom samtliga skyddsrum på de 15 lärosäten som de äger så att allt ska vara i ordning. Totalt finns det cirka 65 000 skyddsrum i Sverige med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen är koncentrerade till städer och större tätorter. 

Starta klippet för att följa med på en rundvandring i källarplan på Örebro universitet och för att få veta mer vad som måste bort om lokalerna ska ställas om till skyddsrum. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.