Fler besökare till domstolarna kommer att få gå igenom säkerhetskontroller med det nya förslaget. Foto: SVT

Slutfotograferat och fler kontroller – så ska säkerheten i landets domstolar höjas

Uppdaterad
Publicerad

På Örebro tingsrätt talar man om en ”upptrappning” när det gäller vapen som tas om hand av rättegångsbesökare. Därför ser man nu fram emot de skärpta säkerhetsreglerna som föreslås träda i kraft 1 juli.

Enligt ett nytt regeringsförslag ska säkerheten i landets domstolar höjas. Det handlar bland annat om att domstolspersonal inte bara ska kunna avvisa åhörare från en rättssal utan även avvisa dem helt från byggnaden.

Fler beslagtagna föremål

Allt fler kommer också att behöva gå igenom säkerhetskontroller innan de släpps in i rättssalar.

– Vi tar ett hundratal föremål från besökare varje månad, förklarar lagman Björn Lindén på Örebro tingsrätt. Det har skett en upptrappning på senare tid och handlar om allt från föremål som kan användas som stickvapen, sprejer som är lättantändliga och ibland riktiga vapen.

Brottsoffer och vittnen ska dessutom få större möjligheter att närvara via videokonferens. Det gäller speciellt i de fall som man misstänker att någon som ska delta utsätts för påtryckningar av någon annan person i rättssalen.

Hårdare regler mot fotografering

Förbudet mot att fotografera i rättssalen utvidgas så att det även omfattar fotografering in i rättssalen genom exempelvis en öppen dörr eller ett fönster.

Straffet för brott mot fotografering kommer enligt förslaget att höjas från penningböter till böter eller fängelse i högst sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.