Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu stänger Askersund city för trafik på nätterna Foto: SVT

Sommarnätterna blir bilfria i Askersunds centrum

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag 1 juni är det inte längre tillåtet att ta bilen genom de centrala delarna av Askersund mellan 23:00 och 05:00.

En mängd klagomål som gäller biltrafik och högljudd musik under nätterna har gjort att kommunledningen i Askersund fattat beslut om att begränsa trafiken i centrum.

 I år införs trafikförbudet från första juni men framöver är det tänkt att gälla från april till och med september.

– Vi har under de senaste åren sett en utveckling som tyvärr inte är så positiv och vi vill värna den lugna och tysta statsmiljön så det är huvudanledningen till det här beslutet, säger Daniel Eriksson – samordnare för Askersunds kommuns motorstab.

Bilutställning hotad

Kim Åsling som är ordförande för raggarklubben Midnight Cruisers i Askersund känner oro över hur framtiden kommer bli för klubbens årliga bilutställning men är ändå förstående inför kommunens åtgärd.

– Kommun, polisen och Midnight cruisers har haft ett jättebra samarbete, men det kan bli så att folk drar sig för att komma på vår bilutställning för att det inte kommer att gå att åka på kvällen, konstaterar Kim Åsling.

Inget namnbyte

Men på frågan om Midnight Cruisers efter kommunens beslut kommer byta namn till Midday cruisers så är svaret klart:

– Nej, det ska vi inte göra, säger Kim Åsling.

I klippet ovan kan du höra lite röster från boende i Askersund och vad dem tycker om kommunens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.